top of page
Търсене

Публикация – 1-во място

С удоволствие искаме да споделим с Вас публикациите, които спечелиха първо място в конкурса на студиото за 2021г. – "Тайните на здравето", който имаше за цел да насочи вниманието на обществото към пъстрия букет от фактори, които пряко се отразяват върху здравето.


В първа възрастова група – до 30 години, измежду всички участници, Мелнур Нуриева /ученичка в 11 клас, СУ "В. Левски", Севлиево/ получи най-много подкрепа от журито и публиката, благодарение на което тя зае първо място и спечели карта за масаж за 4 часа!


Оставяме Ви да се потопите в размислите на едно момиче на 17 години и да вземете от материала ѝ онова, от което имате нужда...


..................................................................................................................................................................................


Есе Какво всъщност означава здравословен начин на живот? Дали за да сме здрави и слаби, трябва да гладуваме постоянно, да прекаляваме с тренировките и да се храним само с плодове и зеленчуци? Аз ще ви разкажа моята история - през какво преминах, за да променя външния си вид, да се чувствам здрава, щастлива, уверена и красива. Ще ви говоря за моята промяна, за грешките ми, които неведнъж допуснах, какво научих от тях и се надявам искрено, че вие няма да ги допуснете. Ще ви информирам и за това кой ми помогна и ми отвори очите, и дали вече съм постигнала това, което исках.

Като ,,необразавана" и наивна аз сгреших с много неща, докато свалях килограми. Не се допитвах до професионалисти, а извличах информация от интернет, но както моята учителка обича да казва: ,,В интернет е пълно с глупости и неверни неща, всеки има достъп и там споделя, каквото си поиска". Като всеки ничинаещ аз исках процесът на отслабване да става бързо и лесно. Мислех си, че цялата работа е в гладуването или тренировките. Не знаех, че даже всяко упражнение си има техника на изпълнение, и не количеството, а качеството е важно. Три пъти се подложих на диета, която представляваше прием на максимум 400 калории на ден, диета, която се прави 10 дни, но аз, разбира се, не издържах толкова, спазвах стриктно диетата само 5 дни. Получих косопад и търсих причината за това страшно за мен опадане на косата.

Всичко се промени, след като научих защо ми пада толкова косата и че този режим е нечовешки, че по-скоро би навредил, отколкото помогнал. В социалните мрежи се запознах с моите треньори, които ,,вкараха акъл в главата ми". Те бяха създали групата ,,Fitt Teen", в която ни обясняваха как правилно да се грижат членовете на групата за телата си. Засягаха темите: тренировка - техника; повторенията, които трябва да се правят; тежести; хранене - без гладуване, калориен дефицит; крачки; сън; прием на вода. Предизвикателството траеше 21 дни, защото, за да придобие навици, човек се нуждае от толкова време. Тяхната цел беше да ни създадат именно навици, с които да живеем, а не да получим резултати за някакъв период от време и да си върнем килограмите, като се получи така нареченият “йо-йо” ефект. Искаха да ни научат как сами да се храним здравословно и изпълняваме правилно упражненията. След края на предизвикателството имах късмета да работя с треньорите си индивидуално един месец, след това аз вече знаех какво е редно да правя, бях на ръба да имам мечтаното от мен тяло, но за 2 месеца нямаше как да съм го направила.

Сега ще ви дам няколко съвета, с които ви гарантирам резултати. Нека първо започна с това, че е много хубаво преди началото на вашата промяна да си направите снимки, по възможност с по-малко дрехи, и да се премерите, като вземете мерките поне на врата, талията и на ханша - аз ви съветвам и на гръдната обиколка, най-широката част на ръката и на крака. Това се прави с цел да бъдете обективни и да виждате какви резултати сте постигнали. Трябва да проумеете, че за качествена промяна е нужно време, постоянство и упоритост. Няма да имате постоянно мотивация - с нея се почва само, затова е важно процесът да ви е приятен: целта също е много важна, но самият път към нея е по-важен. Тук искам да спомена, че ще има изкушения, обезкуражавания, някой ще ви каже, че няма да успеете. Ще има периоди, в които ще искате да се предадете, но точно тогава ще си кажете, че го правите освен за вашето самочувствие, и най-вече за здравето си. Има хора, които са слаби, но имат здравословни проблеми, защото не се хранят правилно - това, че си слаб, не е показател, че си здрав. Ти си това, което ядеш, което вкарваш в организма си! Важно е да се ядат главно протеини, защото те държат човек по-дълго време сит, а и са с изграждаща функция - това означава, че градят тъканите и органите. На ден се приемат по 0.8 гр. протеини за 1 кг. телесно тегло. Винаги след тренировка трябва да се приемат протеини под каквато и да е форма: аз лично предпочитам храна - месни и млечни продукти, яйца, нахут, боб, леща и др, а не под формата на добавки. По време на тренировката се получават разкъсвания на мускулите и затова се приемат белтъци (протеините и белтъците са синоними), защото те възстановяват разкъсаните клетки. Не трябва да се прекалява с тренировките, защото това може да доведе до контузии. Тялото има нужда от почивка, затова най-хубаво е през ден да се правят силови тренировки, тоест тренировки за стягане и покачване на мускулна маса; може да се използват тежести, ластици или специални уреди. Една от основните ползи за здравето от тренирането е, че то помага за нормализиране нивата на глюкоза, инсулин и лептин, като оптимизира чувствителността на рецепторите за инсулин/лептин. Това е може би най-важният фактор, който оптимизира нашето здраве и предотвратява хроничните заболявания. След тренировка трябва да се чувстваме по-добре, тонизирани, даже щастливи и доволни. Тук ще вметна, че на ден трябва да се правят 10 000 крачки, това е около 1 час и 40 минути ходене, разходките изключително много помагат на работата на мускула сърце. Когато ги правим навън, приемаме и витамин D, който е важен за здравината на костите и зъбите, намалява рисковете от инфекции, диабет тип 2, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания.

Човек трябва да се храни разнообразно и да приема всякакви хранителни вещества, за да може тялото му да функционира правилно и следователно индивидът да бъде здрав. Не трябва да изключваме нито мазнини, нито въглехидрати от нашето меню, но трябва да се приемат в по-малки количества.

Сънят също е важен фактор за нашето благополучно състояние. Препоръчва се между 7 и 9 часа сън на денонощие.

Водата е жизнено важна за нашето съществуване, затова трябва да се приема вода всеки ден. А колко течности на ден трябва да приемаме? Около 30 - 35 мл./кг., ако тежите например 60 кг, са нужни между 1,8 л. и 2,1л. вода на ден.

Най-важното, което трябва да знаете за свалянето на подкожни мазнини е, че само с калориен дефицит това ще се случи. Калорийният дефицит е, когато изразходваме повече калории, отколкото приемаме. Има много приложения, с които да изчислите колко калории трябва да се приемат на ден. Важно е да сваляме мазнини, а не мускулна маса. Като обем мускулът е около 3-4 пъти по-малко от мазнина със същата маса, тоест ако имаме 1 кг. мазнина и 1 кг. мускулна маса, то мускулът ще има 3-4 пъти по-малки размери от мазнината. Кантарът може да ни лъже, че не сваляне нищо, защото, когато тренираме и приемаме протеини, ние трупаме мускулна маса и сваляме мазнини при дефицит, числото стои същото, но трябва да погледнем размерите си, ако сме свалили сантиметър, но като се качим на кантара няма промяна, това показва, че сме качили мускули.

Като заключение искам да ви кажа, че трябва да сме с нагласата, че нашето здраве ни е приоритет; че дори когато искаме да се откажем, няма да го направим; че промяната ни няма да е временна, защото ще създаКато заключение искам да ви кажа, че трябва да сме с нагласата, че нашето здраве ни е приоритет; че дори когато искаме да се откажем, няма да го направим; че промяната ни няма да е временна, защото ще създадем навици; и че процесът към по-здравословен начин на живеене ще ни бъде приятен. На въпроса отгоре дали съм успяла да вляза във формата, която искам от много години, ще отговоря, че се чувствам страхотно, здрава, щастлива. Не спирам да изпълнявам съветите, които ви споделих по-горе - свалих 10 кг., но ми е нужно още време, за да сбъдна мечтата си до перфектност. Сега поне съм сигурна, че знам кой е правилният начин.

Линк към групата, в която бях: https://www.facebook.com/groups/301330104508350/?ref=share

Линк към калориен калкулатор: https://www.otslabvai.net/articles/kalkulator-za-kalorii/15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page