top of page
Търсене

Публикация – 1во място

С удоволствие искаме да споделим с Вас публикациите, които спечелиха първо място в конкурса на студиото за 2021г. – "Тайните на здравето", който имаше за цел да насочи вниманието на обществото към пъстрия букет от фактори, които пряко се отразяват върху здравето.


Във втора възрастова група – над 30 години, измежду всички участници, Камен Петров /Организатор е на практически семинари и обучителни курсове с практична насоченост и с удоволствие споделя вижданията и опита си/ получи най-много подкрепа от журито и публиката, благодарение на което зае първо място и спечели карта за масаж за 4 часа!


Оставяме Ви да се потопите в размислите му...


..................................................................................................................................................................................


Защо баба мажеше с вар и курника?! Живеем здравословно: храним се внимателно, медитираме, тренираме, почиваме, но малцина от нас се замислят в каква среда живем. А у дома прекарваме средно по 12 часа, плюс съботите, неделите и празниците.Неслучайно в Древен Рим и Древен Египет, Мароко, а също и в България старите къщи (като в Панагюрище, Копривщица и др.), са изградени само с естествени материали като камък, дърво, вар и глина.В Родопите например си лягаш уморен, но се събуждаш в 3 ч. и си се наспал. Това е, ще кажете, заради планината и чистия въздух, но е и заради къщата! Когато сме в здрава среда, тялото ни се възстановява много бързо. След Втората световна война строителният и индустриалният бум в Европа и САЩ води до пълна подмяна на материалите в сградното строителство. Резултатът е многократно увеличение на страдащите от алергии. Едва преди 20-30 г. обаче учените дефинират проблема, наричат го „синдром на болната сграда”. Разбират, че дом, който е „болен” - не е построен с грижа за хората, например не са използвани натурални материали, няма добра вентилация, задържа повече радон и прочие, и е въпрос на време да разболее живущите в него. Така се създава една нова наука – сградна биология. Тя дава насоки как да се изгради жилището, така че да сме здрави и да ни е комфортно.

Основните фактори за това са:

• Светлина • Влажност на въздуха (между 50 и 70%) • Запрашаемост (Aко влажността е балансирана, прахът е малко. Ако не е, се затруднява дишането, повишава се и кръвното налягане.) • Звукова среда (Да не е дразнеща, да няма вторично и третично ехо, да няма много шум.) • Цветове (Да ни напомнят природата.) • Допир (Когато пипаме нещо – например мазилката, да е приятна на докосване.) Оказва се, че според новата наука най-добри за здравето ни са старите материали, в това число мазилките от вар и глина. Технолози създават съвременни модерни вариации, които са хем полезни - като едно време, хем красиви, трайни и практични. Варовите мазилки са многофункционални, което ще рече, че с тях, с един и същ материал, може да се направи гланц, мат, релеф и цвят.Няма друг материал, който да постига всички форми.Това дава възможност на дизайнерите да творят на воля, тъй като мазилката позволява да бъде в нюанси, да има релеф, може да е сива като бетона или да е лъскава и отвътре, и отвън; може да е със слюда, която блести, или с вакса.Варта управлява влажността и поддържа здравословнои нива от 50-60%. Тази пропускливост минимализира риска от развитие на. плесен и мухъл. Варта е мощен антисептик заради високата си алкалност.Тя филтрира въздуха в помещенията и неутрализира неприятните миризми.Така алергените се премахват и алергиите просто си отиват,защото домът вече е здравословен. Ето защо баба ми навремето боядисваше курника с вар, защото така кокошните не боледуваха .Всички на село варосват, защото някога, някъде далеч във времето се е доказало, че като варосаш и спираш да боледуваш. Варта е алкална основа. Когато въздухът контактува с нея, се пречиства, а микроорганизми не могат да съществуват.

/Снимките са от реализирани проекти на Камен Петров и екипа му. Използвани са естествени материали за мазилките./

10 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page